50 perc
Nehézség: 3/4
Hozzávalók
„Mákos guba”
- 1 db fehér foszlós kalács
- db Metro Chef bio tojás
- 300 g Metro Chef tejszín
- 1 vaníliarúd
- 1 kezeletlen narancs héja
- 10 dkg RIOBA nádcukor
- 8 dkg ARO darált mák
Rumos cukorszirup
- 100 g víz
- 100 g RIOBA nádcukor
- 4 cl barna rum
- ½ Metro Chef citrom leve
Sült szilva
- 0,5 kg nagy szemű szilva, kettévágva, kimagozva
- Metro Chef só
- csipet ARO cukor
- 1 Metro Chef citrom leve
Mákmorzsa
- 100 g ARO kristálycukor
- 100 g Metro Chef vaj
- 100 g ARO liszt
- 100 g ARO darált mák
- csipet Metro Chef só
Narancslekvár
- 3 db kezeletlen narancs
- 100 g ARO cukor
Vaníliasodó
- 6 Metro Chef bio tojássárgája
- 0,5 liter Metro Chef tejszín
- 7 dkg RIOBA nádcukor
- 1 vaníliarúd, magja kikaparva
- 2 zselatinlap beáztatva
Elkészítés
„Mákos guba”
A kalács héját levágjuk, majd felkockázzuk a belét.
Készítünk egy ízes-édes tejet a többi alapanyagból, ha kihűlt összekeverjük a tojással és jó alaposan beáztatjuk.
Folpack fóliával egy kb 8 cm átmérőjű tekercset készítünk, amit jó szorosan feltekerünk és gőzöljük, 100C-on 30 percig. Kihűlve szeleteljük, vajon finoman megpirítjuk és megkenjük a lentebb írt rumos cukorsziruppal.
Rumos cukorszirup
Az alapanyagokat összeforraljuk és hagyjuk kihűlni, majd beleöntjük a citromlevet.
Sült szilva
A szilvákat kettévágva kimagozzuk, majd egy tepsibe tesszük a vágott felükkel felfelé. Enyhén sózzuk és még enyhébben cukrozzuk. 160C˚-on (szilva érettségétől függően) 10-20 percig sütjük. Ha kihűlt, egy kis citromlével és cukorral ízesítjük még.
Mákmorzsa
Mindent összegyúrunk, vagy thermomixerben összeturmixolunk. Sütőpapíros tepsiben egy vékony rétegben 160C˚-on 15-20 percig sütjük.
Narancslekvár
A narancsokat vékonyan felszeleteljük mindenestül (mag ne legyen benne). 3-szoros váltott vízben leforrázzuk, majd kevés vízzel és a cukorral feltesszük főni, amíg meg nem fő, végül pépesítjük.
Vaníliasodó
A zselatinlap kivételével folyamatosan kevergetve gőz fölött felfőzzük a krémet 83C˚-ig (ha a vaníliahüvelyt is beletesszük, szűrjük át). Ha kicsit hűlt, beledolgozzuk a lapzselatinokat és hagyjuk kihűlni (néha érdemes megkeverni így is)
Narancsos mazsola
Az aranymazsolát annyi narancslében lassan megfőzünk, amennyi ellepi, majd hagyjuk benne kihűlni, hogy a szemek jól megszívják magukat.