Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Mángoldos rizottó

1 óra

Hozzávalók

  • 1 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg mangold
  • olívaolaj
  • 30 dkg rizottórizs
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • kb. 1,5 l zöldségalaplé
  • frissen őrölt fekete bors
  • 10 dkg mascarpone
  • 5 dkg reszelt parmezán sajt

A tálaláshoz:

  • mangoldlevél


Elkészítés

A kétféle hagymát megtisztítjuk, külön-külön finomra aprítjuk. A mángoldot alaposan megtisztítjuk, a levélrészt csíkokra, a szárat apróra vágjuk.

Kevés olívaolajon megdinszteljük a lila hagymát, hozzáadjuk a rizst és a mángoldszárat, kevergetve pár percig pároljuk. Felöntjük  borral, megvárjuk, amíg elpárolog. Ráöntünk 2 merőkanálnyi forró alaplevet. Amikor azt nagyjából felszívta, gyakori kevergetés mellett, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, egészen addig, amíg a rizs „al dente” állagúra nem puhul. Közben kevés olajon megpirítjuk a mángoldlevelet, ízesítjük a fokhagymával, sóval, borssal. A rizottóhoz vegyítjük a mascarponéval és a parmezánnal együtt. Lefedve néhány percig pihentetjük, majd néhány mángoldlevéllel meghintve tálaljuk.