Marlinsushi

1 óra

Hozzávalók

  • 2 avokádó kimagozva, hámozva, vékony csíkokra szeletelve
  • 1 uborka vékony csíkokra szeletelve
  • 1 kisebb jégcsapretek hámozva, vékony csíkokra szeletelve
  • 4 norilap
  • 3 teáskanál szárazon pirított szezámmag

Az ecetes rizshez:

  • 30 dkg kerek szemű rizs
  • 5 evőkanál rizsecet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

A tekeréshez:

  • bambuszgyékény

A tálaláshoz:

  • 30 dkg friss marlinfilé
  • 1 avokádó kimagozva, hámozva, vékony csíkokra szelve
  • aprított snidling


Elkészítés

A rizst folyó víz alatt alaposan átmossuk; ezt addig ismételjük, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz.

A főzéshez felforralunk 1/2 l vizet, a rizst beleszórjuk, majd amikor újra forr, kis lángon 10 percig hagyjuk párolódni. Elzárjuk alatta a lángot, és megvárjuk, amíg az összes vizet fel nem szívja. Nagyobb tálban oldódásig keverjük az ecetet, a cukrot és a sót, majd óvatosan beleforgatjuk a rizst. Betakarjuk, hogy felhasználásig ki ne száradjon.

A bambuszgyékényt letakarjuk folpakkal, a felénk és a tőlünk távol lévő végét a gyékény alá hajtjuk. A rizst gondolatban 4 részre osztjuk. A gyékényre teszünk 1 norilapot, és egyenletesen rászórjuk az 1 lapra eső rizs felét, megszórjuk szezámmaggal. Nedves kézzel kissé meglapogatjuk. A lapot megfordítjuk, hogy a norilap kerüljön felülre. A felénk közelebb eső széléhez kerül 1-1 csíkban a háromféle zöldség, a többi részre a maradék rizst szórjuk. Óvatosan, az egyik kezünkkel a gyékényt hajtva, a másikkal segítve feltekerjük a szusit. Tálra tesszük, a vége alulra kerüljön. Így járunk el a többi lappal és alapanyaggal is. Végül egyformára szeleteljük.

Az avokádót és a halat szeletnyi széles, 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk, és a tekercsek köré illesztjük. A maradék szezámmaggal és aprított snidlinggel megszórva tálaljuk. Pácolt gyömbért, wasabipasztát és szójaszószt kínálhatunk mellé.