1 óra + pihentetési és díszítési idő
Hozzávalók
A tésztához:
- 15 dkg rozsliszt
- 15 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 1,5 dkg vaj
- 2 M-es tojás
- 1 csipet só
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
A mázhoz:
- 1 S-es tojásnak a fehérjéje
- 20-25 dkg porcukor
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 kávéskanál citromlé
A díszítéshez:
- különféle szórócukrok
- mogyoró
- mandula
- dió
- kókuszreszelék
Elkészítés
A liszteket, a porcukrot, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojást villával elkeverjük. A lisztet, a mézes vajat és a tojást alaposan összedolgozzuk. A tésztát folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát sütés előtt lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, és kb. 4 mm-esre nyújtjuk. Tetszőleges mintákat szaggatunk belőle, a sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és 8-10 perc alatt halványbarnára sütjük.
A mázhoz habverővel keverni kezdjük a tojásfehérjét, közben apránként belekanalazzuk a cukrot, és a keményítőt, valamint a citromlevet is hozzáadjuk. Amikor a massza kifehéredik, és sűrűbb, de kenhető állagú lesz, akkor van készen. (Ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel hígíthatjuk.) A kihűlt kekszeket vékonyan megkenjük mázzal, és tetszőlegesen díszítjük.