1 óra + pihentetési és díszítési idő

Hozzávalók

A tésztához:

  • 15 dkg rozsliszt
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 1,5 dkg vaj
  • 2 M-es tojás
  • 1 csipet só
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna

A mázhoz:

  • 1 S-es tojásnak a fehérjéje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé

A díszítéshez:

  • különféle szórócukrok
  • mogyoró
  • mandula
  • dió
  • kókuszreszelék


Elkészítés

A liszteket, a porcukrot, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojást villával elkeverjük. A lisztet, a mézes vajat és a tojást alaposan összedolgozzuk. A tésztát folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tésztát sütés előtt lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, és kb. 4 mm-esre nyújtjuk. Tetszőleges mintákat szaggatunk belőle, a sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk, és 8-10 perc alatt halványbarnára sütjük.

A mázhoz habverővel keverni kezdjük a tojásfehérjét, közben apránként belekanalazzuk a cukrot, és a keményítőt, valamint a citromlevet is hozzáadjuk. Amikor a massza kifehéredik, és sűrűbb, de kenhető állagú lesz, akkor van készen. (Ha túl sűrű lenne, pár csepp vízzel hígíthatjuk.)  A kihűlt kekszeket vékonyan megkenjük mázzal, és tetszőlegesen díszítjük.