50 perc
Hozzávalók
- 4db kacsamell
- 10 szem szecsuáni bors
- 1/4db csillag ánizs
- 4db narancs
- 2ek. alma ecet
- 1 közepes fej shalotta
- 5dl szárnyas alaplé
- 50g cukor
- Só
- 9g Étkezési keményítő
- 500 g édesburgonya
- 500 g cékla
- olaj a sütéshez
- só
Elkészítés
A cukrot egy kis lábasban karamellizáljuk, beletesszük a finomra vágott shalottát, felöntjük ecettel, alaplével, és hozzáadjuk a 3 db narancs levét és 2 db reszelt héjat, a csillag ánizst és a szecsuáni borsot. Addig forraljuk, amíg kb. 4 dl- re redukálódik, a fűszereket eltávolítjuk. Vízben kikevert keményítővel mártás állagúra sűrítjük. Tálalás előtt összemelegítjük a negyedik narancs húsából filézett gerezdekkel és sózzuk.
A kacsamellek bőrét két irányból, óvatosan négyzethálósan irdaljuk. Serpenyőben bőrös felén kezdve közepes hőmérsékleten sütjük, amíg a bőr meg nem pirul (kb. 6-8 perc), majd megfordítjuk és tovább sütjük, a kívánt fokozat eléréséig (kb. 6 perc médiumra). Sütés közben a zsírjába kevés reszelt narancshéjat szórunk. Tálalás előtt pihentessük pár percet, vastag szeletekre-darabokra vágjuk, sózzuk.
Chipshez:
- 500 g édesburgonya
- 500 g cékla
- olaj a sütéshez
- só
Az édesburgonyát és a céklát 1-2mm vastag szeletekre vágjuk. 165-170°C-os olajban kisütjük, jól lecsöpögtetjük, leitatjük és sózzuk.