180 perc

Hozzávalók

  • 1 pecsenyekacsa (kb. 2 kg)
  • frissen őrölt bors
  • mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 bionarancs
  • szegfűszeg
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 dl frissen facsart narancslé

A körethez:

  • 1 kg körte és alma vegyesen
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • reszelt szerecsendió

A tálaláshoz:

  • narancs
  • idénygyümölcs


Elkészítés

A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, a hasüreget mézeskalács fűszerkeverékkel is. A narancsot felkarikázzuk, a szeletekbe néhány szem szegfűszeget szúrunk, végül a hasüregbe dugjuk a megpucolt fokhagymával együtt. A kacsát mélyebb sütőedénybe tesszük, aláöntjük a borral és mézzel elkevert narancslevet, és alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át pároljuk – közben a levével többször meglocsoljuk. A fóliát eltávolítva bő 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Az almát és a körtét meghámozzuk, a magházukat kivájjuk, majd a gyümölcshúst falatnyi darabokra vágjuk. Fűszerezzük, és összeforgatjuk az olívaolajjal. Nagyobb edénybe téve, a saját levében készre pároljuk.