180 perc
Hozzávalók
- 1 pecsenyekacsa (kb. 2 kg)
- só
- frissen őrölt bors
- mézeskalács fűszerkeverék
- 1 bionarancs
- szegfűszeg
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- 2 evőkanál méz
- 1 dl frissen facsart narancslé
A körethez:
- 1 kg körte és alma vegyesen
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- reszelt szerecsendió
A tálaláshoz:
- narancs
- idénygyümölcs
Elkészítés
A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük. Kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, a hasüreget mézeskalács fűszerkeverékkel is. A narancsot felkarikázzuk, a szeletekbe néhány szem szegfűszeget szúrunk, végül a hasüregbe dugjuk a megpucolt fokhagymával együtt. A kacsát mélyebb sütőedénybe tesszük, aláöntjük a borral és mézzel elkevert narancslevet, és alufóliával letakarva, 180 fokos sütőben kb. 1,5 órán át pároljuk – közben a levével többször meglocsoljuk. A fóliát eltávolítva bő 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az almát és a körtét meghámozzuk, a magházukat kivájjuk, majd a gyümölcshúst falatnyi darabokra vágjuk. Fűszerezzük, és összeforgatjuk az olívaolajjal. Nagyobb edénybe téve, a saját levében készre pároljuk.