35 perc
Hozzávalók
80 dkg nílusi sügérfilé
só, szemes bors
1 citrom leve
5 dkg rétesliszt
5 dkg vaj
A KÖRETHEZ:
25 dkg vörös lencse
0,5 dl zöldségleves
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kis zellergumó
1 fej vöröshagyma
4 dkg vaj
1 ek. balzsamecet
fél csokor koriander
Elkészítés
- A halfilét megmossuk, konyhai papírkendővel szárazra töröljük, és 4 darabra vágjuk. Meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, majd meglocsoljuk citromlével, lefedjük, állni hagyjuk.
- A lencsét megmossuk, és a zöldséglevesben 5 percig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, a levet felfogjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, vékony csíkokra, majd kis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A vajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, és 8 percig pirítjuk. Belekeverjük a lencsét, a főzőlé felét, az ecetet, és sóval, borssal ízesítjük, összeforraljuk. A koriandert leöblítjük, apróra vágjuk, és a zöldségekre szórjuk.
- A halat szárazra töröljük, megforgatjuk a réteslisztben, a felesleget lerázzuk róla. Felforrósítjuk a vajat, a halfiléket 7 percig pirítjuk benne, közben megfordítjuk. A zöldséges lencsével kínáljuk.
BORAJÁNLÓ:
Günzer Tamás Bocor chardonnay
Kiváló évjárat ígéretes fehérbora a Bocor dűlőből. Színe aranysárga, ízében vastag, koncentrált, mely 3 hónapot érlelődött új francia barrique hordóban. Összetett illatában az elegáns pörkölési aromák mellett banán és zöldalma fedezhető fel.