Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

3,5 óra

Hozzávalók

  • 1 bébipulyka (aprólék és belsőség nélkül, kb. 2,5 kg)
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 birsalma
  • őrölt bors
  • 3 dl száraz pezsgő
  • 4 szelet rozsos kenyér
  • olívaolaj
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors

A tálaláshoz:

  • zöldsaláta
  • szőlő


Elkészítés

A pulykát kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A bőrét óvatosan elválasztjuk a hústól, és a vajat belemasszírozzuk. A birs magházát eltávolítjuk, a húsát kockákra vágjuk, és a pulyka hasába tesszük. Sütőzacskóba csúsztatjuk, ha maradt vaj, azt is mellé dobjuk, és beleöntjük a pezsgőt. Az egészet sütőtálba igazítjuk, a zacskó száját bekötjük, a tetején néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz szét ne feszítse. 180 fokos sütőben 2-2,5 óra alatt puhára sütjük a húst, majd kivesszük. A zacskót középen felvágjuk, a húst meglocsoljuk a keletkező zsírjával, hogy a bőre szép barna legyen, és 200 fokon készre sütjük.

Amikor már majdnem kész, a kenyeret felkockázzuk, közepes méretű tepsibe szórjuk, meglocsoljuk bővebben olajjal, enyhén sózzuk, borsozzuk, fakanállal átforgatjuk. A pulyka helyére toljuk a sütőbe, és megpirítjuk. A hús mellett lévő szaftot egy edénykében kissé beforraljuk.

Tálaláskor nagyobb tálra halmozzuk a salátát, ráhelyezzük a pulykát. Elrendezzük rajta és körülötte a szőlőt meg a kenyérkockát. A mártást külön csészében adjuk hozzá.