Ponty zöldségcsíkokkal

60 perc

Hozzávalók

  • 1-2 db ponty (kb. 2.5 kg)
  • 1 citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 250 g petrezselyemgyökér
  • 250 g répa
  • 250 g zeller
  • 2 lila hagyma
  • 50 ml olívaolaj
  • 100 ml fehérbor
  • 250 ml hal alaplé
  • 6 szár darabonként ezekből a fűszernövényekből: zsálya, rozmaring, kakukkfű
  • Só, bors, cukor


Elkészítés

Öblítse le a pontyot hideg vízben és itassa le róla a vizet. Irdalja be átlósan a halat egymástól egyenlő távolságra levő vágásokat ejtve a háton.

Sózza be a hal belsejét, töltse meg citrommal, fokhagymával és egy kevéske fűszernövénnyel. Ízesítse a hal külső felületét sóval, borssal és tűzdelje meg citrommal és zsályával, majd locsolja meg egy kevéske olívaolajjal.

ponty zöldségcsíkokkal

Pucolja meg a zöldségeket, vágja le a szárukat, és vágja nagyobb rudakra őket. Vágja a hagymát apró csíkokra, ízesítse sóval, borssal, pici cukorral és grillezze meg. Adja hozzá a megmaradt fűszernövényeket, a fehérbort és az alaplevet.

ponty zöldségcsíkokkal

Helyezze a halat a zöldségágyra. Süsse 160 °C -on kb. 45 percen át. A hal akkor van kész, amikor a farkuszonnyt könnyen el lehet távolítani.

A végén egészben tálalja a pontyot.