60 perc
Hozzávalók
- 1-2 db ponty (kb. 2.5 kg)
- 1 citrom
- 4 gerezd fokhagyma
- 250 g petrezselyemgyökér
- 250 g répa
- 250 g zeller
- 2 lila hagyma
- 50 ml olívaolaj
- 100 ml fehérbor
- 250 ml hal alaplé
- 6 szár darabonként ezekből a fűszernövényekből: zsálya, rozmaring, kakukkfű
- Só, bors, cukor
Elkészítés
Öblítse le a pontyot hideg vízben és itassa le róla a vizet. Irdalja be átlósan a halat egymástól egyenlő távolságra levő vágásokat ejtve a háton.
Sózza be a hal belsejét, töltse meg citrommal, fokhagymával és egy kevéske fűszernövénnyel. Ízesítse a hal külső felületét sóval, borssal és tűzdelje meg citrommal és zsályával, majd locsolja meg egy kevéske olívaolajjal.
Pucolja meg a zöldségeket, vágja le a szárukat, és vágja nagyobb rudakra őket. Vágja a hagymát apró csíkokra, ízesítse sóval, borssal, pici cukorral és grillezze meg. Adja hozzá a megmaradt fűszernövényeket, a fehérbort és az alaplevet.
Helyezze a halat a zöldségágyra. Süsse 160 °C -on kb. 45 percen át. A hal akkor van kész, amikor a farkuszonnyt könnyen el lehet távolítani.
A végén egészben tálalja a pontyot.