Pulpo a gallega

90 perc

Nehézség: 2/4

Hozzávalók

  • 1 db 2 kilós polip
  • 750 g burgonya
  • 3 fej vöröshagyma
  • Paprika
  • Olívaolaj


Elkészítés

Puhítsuk meg a polipot: ütögessük sodrófával, vagy fagyasszuk le két napra, majd olvasszuk fel hűtőben a főzés időpontja előtti napon.
A félbevágott vöröshagymákat tegyük egy lábasba, majd adjunk hozzá vizet. Amikor elkezd forrni, tegyük bele a polipot.
Fogjuk meg a fejénél, majd merítsük a karjait a vízbe háromszor.
A harmadik alkalom után tegyük a lábasba, és főzzük 50 percig.
Miután megfőtt, vegyük ki a polipot a lábasból.
Ugyanebben a vízben főzzük meg a meghámozott és felszeletelt burgonyát.
Miközben fő a burgonya, vágjuk a polipot közepes méretű szeletekre.
Helyezzük a főtt burgonyát egy tálba, majd tegyük rá a polipszeleteket.

Javaslatunk
A végén tegyünk rá olívaolajat és pirospaprikát, valamint bőségesen szórjuk meg durva szemű sóval.

Bor ajánlat
Nagyszerű választás az étel mellé egy friss, határozottan gyümölcsös észak-nyugat spanyolországi bor, csakúgy mint a Rias Baixas borvidékről származó Albarino, vagy a Rueda borvidék Verdejo, Viura és Sauvignon Blanc cuvéeje. A rozsdamentes acél tartályokban való érlelésnek köszönhetően ezek a borok megtartják eredeti aromájukat, amelyet sajátos, savas jellegük tesz igazán hangsúlyossá. Ezek a borok fiatalon, 8-10°C-on felszolgálva a legfinomabbak.

Tags: