60 perc
Hozzávalók
- 20 db black tiger garnéla
- 0.2 dl szőlőmag olaj
- 50 g vaj
- 1 szál póréhagyma
- ½ szárzeller
- 200 g sárgarépa
- 1 db édeskömény
- 30 g paradicsom koncentrátum
- őrölt fehérbors
- 0.5 dl konyak
- 1 kis csokor petrezselyem
- 5-6 ág kakukkfű
- 1-2db babérlevél
- só
- 2 dl tejszín 30%-os
- 3 dl zöldség alaplé
Elkészítés
A rákokat megpucoljuk, héjukat kevés olajon, kislábasban megpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet megőrizzük későbbi felhasználásra.
Fazékban, kevés vajon megpirítjuk a garnéla farkakat, kiszedjük, és tálalásig félre tesszük. Ugyanabban a fazékban, még hozzáadott vajban megpároljuk a feldarabolt pórét, szár zellert, sárgarépát, édesköményt. Hozzáadjuk a paradicsompürét, konyakot és jól kiforraljuk. Felöntjük a rák lével, és annyi vízzel, ami ellepi, sózzuk, borsozzuk. Petrezselyem szárból, kakukkfű ágakból és babérlevélből fűszercsokrot kötünk, és a levesbe tesszük. Amikor a zöldségek megpuhultak eltávolítjuk a fűszercsokrot. Simára turmixoljuk a leves alapot, sűrű szitán átpasszírozzuk.
Felöntjük zöldség alaplével, tejszínnel és kiforraljuk. Szükség szerint sózzuk. A pirított garnélákkal és finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.