Kb. 2 óra
Hozzávalók
- 600 g édesburgonya
- 600 g főzőburgonya
- 200 g puha vaj
- 15 db tojás
- 300 g tejszín
- Só, bors, szerecsendió
Elkészítés
A meghámozott burgonyákat sós vízben főzze puhára. Öntse le a főzővizet, és hagyja a gőzben szárazra hűlni, majd pürésítse finomra.
Válassza ketté a tojásokat, verje habosra a vajat. Egyenként adja a vajhoz a tojássárgákat, majd adja a vajat és a tojássárgákat a krumplihoz. Keverje a masszához a tejszínt.
Csipet sóval verje fel a tojásfehérjéket és adja a krumplis masszához, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízestse.
Béleljen ki egy sütőformát sütőpapírral, tegyél rá egy vékony réteg krumplis masszát és addig gratinírozd a sütőben magas hőfokon, amíg aranysárga nem lesz.
Erre a rétegre kerül az újabb vékony réteg, és jöhet a gratinírozás. Addig ismételje ezt a folyamatot, amíg az összes krumplis massza el nem fogy.
Végül óvatosan borítsa ki a rétegezett tortát, szeletelje fel és tálalja.
Tipp: Ehhez a kísérőételehez különösen jól passzol a sós-kéregben sült disznóhúsfilé!