Római tálban sült mangalicaoldalas

2,5-3 óra

Hozzávalók

  • 1 kg mangalicaoldalas
  • 80 dkg krumpli
  • 4-5 kisebb vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg apró fejű csiperke
  • 2 dl Vylyan bogyólé
  • őrölt bors
  • őrölt fűszerkömény
  • 2-3 babérlevél
  • 8-10 szem egész fekete bors
  • kevés mangalicazsír

A tálaláshoz:

  • zöldsaláta
  • paradicsom


Elkészítés

Az oldalast megmossuk, 4 részre vágjuk, majd sóval, egész borssal és babérlevéllel ízesített vízben félpuhára főzzük. A római tálat hideg vízbe áztatjuk. A krumplit megpucoljuk, hasábokra szeljük. A többi zöldséget megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket félbevágjuk.

A tálat kiemeljük a vízből, az aljára kenjük a zsírt, beleszórjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a hagymákat és a gombát. A tetejére sorakoztatjuk a húst, sóval, borssal és köménnyel kissé utánfűszerezzük. Felöntjük a bogyólével, lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. A hőfokot 200 fokra emelve 1-1,5 órát sütjük. Ha megpuhult a hús, levesszük az edény fedelét, és hagyjuk kissé pirulni az oldalast.

Friss salátával, paradicsommal kínáljuk.