2,5-3 óra
Hozzávalók
- 1 kg mangalicaoldalas
- 80 dkg krumpli
- 4-5 kisebb vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 30 dkg apró fejű csiperke
- 2 dl Vylyan bogyólé
- só
- őrölt bors
- őrölt fűszerkömény
- 2-3 babérlevél
- 8-10 szem egész fekete bors
- kevés mangalicazsír
A tálaláshoz:
- zöldsaláta
- paradicsom
Elkészítés
Az oldalast megmossuk, 4 részre vágjuk, majd sóval, egész borssal és babérlevéllel ízesített vízben félpuhára főzzük. A római tálat hideg vízbe áztatjuk. A krumplit megpucoljuk, hasábokra szeljük. A többi zöldséget megtisztítjuk, a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket félbevágjuk.
A tálat kiemeljük a vízből, az aljára kenjük a zsírt, beleszórjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a hagymákat és a gombát. A tetejére sorakoztatjuk a húst, sóval, borssal és köménnyel kissé utánfűszerezzük. Felöntjük a bogyólével, lefedjük, és hideg sütőbe toljuk. A hőfokot 200 fokra emelve 1-1,5 órát sütjük. Ha megpuhult a hús, levesszük az edény fedelét, és hagyjuk kissé pirulni az oldalast.
Friss salátával, paradicsommal kínáljuk.