50 perc

Hozzávalók

  • 1 kisebb, tisztított fogas (kb. 1,5 kg)
  • frissen őrölt bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor rozmaring
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj

A körethez:

  • 50 dkg burgonya
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • 1-2 evőkanál vaj

A tálaláshoz:

  • 3-4 citrom
  • 1 lime
  • idénygyümölcs
  • néhány friss rozmaringág


Elkészítés

A fogast 2-3 cm-enként beirdaljuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a megpucolt, zúzott fokhagymával. A hasüregébe töltjük a megmosott, lecsepegtetett rozmaringot és a felkarikázott citromot. Nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat, majd kis lángon, oldalanként 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a halat.

Közben a körethez megtisztítjuk a zöldségeket, a burgonyát nagyobb kockákra, a sárgarépát kisujjnyi hasábokra vágjuk. Külön lábasban, enyhén sós vízben mindkettőt megfőzzük, leszűrjük. Külön serpenyőben, kevés vajon mindkettőt átforgatjuk, közben aprított petrezselyemzölddel ízesítjük.

A tálaláshoz hosszúkás tálon citromkarikákból „ágyat” készítünk, ráfektetjük a fogast. Szeletelt lime-mal, friss rozmaringágakkal, idénygyümölccsel díszítjük, frissen facsart citromlével meglocsoljuk. A párolt burgonyával és sárgarépával körítve kínáljuk.