50 perc
Hozzávalók
- 1 kisebb, tisztított fogas (kb. 1,5 kg)
- só
- frissen őrölt bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor rozmaring
- 1 citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
A körethez:
- 50 dkg burgonya
- 50 dkg sárgarépa
- só
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 1-2 evőkanál vaj
A tálaláshoz:
- 3-4 citrom
- 1 lime
- idénygyümölcs
- néhány friss rozmaringág
Elkészítés
A fogast 2-3 cm-enként beirdaljuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a megpucolt, zúzott fokhagymával. A hasüregébe töltjük a megmosott, lecsepegtetett rozmaringot és a felkarikázott citromot. Nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat, majd kis lángon, oldalanként 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a halat.
Közben a körethez megtisztítjuk a zöldségeket, a burgonyát nagyobb kockákra, a sárgarépát kisujjnyi hasábokra vágjuk. Külön lábasban, enyhén sós vízben mindkettőt megfőzzük, leszűrjük. Külön serpenyőben, kevés vajon mindkettőt átforgatjuk, közben aprított petrezselyemzölddel ízesítjük.
A tálaláshoz hosszúkás tálon citromkarikákból „ágyat” készítünk, ráfektetjük a fogast. Szeletelt lime-mal, friss rozmaringágakkal, idénygyümölccsel díszítjük, frissen facsart citromlével meglocsoljuk. A párolt burgonyával és sárgarépával körítve kínáljuk.