1,5 óra
Hozzávalók
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma
- őrölt pirospaprika
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergumó
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1-2 kápia paprika
- 2-3 rozmaringág
- 50 dkg paradicsom
- só
- frissen őrölt bors
- provencei fűszerkeverék
a tálaláshoz:
- aprított zellerzöld
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk. A vöröshagymát apróbb, a zellert és a paprikát kicsit nagyobb kockákra, a gyökérzöldségeket karikákra vágjuk. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, passzírozón átnyomjuk, félretesszük.
A felhevített olajon megdinszteljük a vöröshagymát. A tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Visszatesszük a tűzre, főzni kezdjük. Közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zellert, a paprikát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a rozmaringot. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerkeverékkel, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. A tűzről levéve pár percig pihentetjük, eltávolítjuk a rozmaringot, és a levesalapot botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hozzáöntjük a paradicsompürét, újra felforraljuk. Pár percig még rotyogtatjuk, közben ízesítjük, és ha szükséges, vízzel hígítjuk. Zellerzölddel meghintve tálaljuk.