1,5 óra

Hozzávalók

  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes zellergumó
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1-2 kápia paprika
  • 2-3 rozmaringág
  • 50 dkg paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • provencei fűszerkeverék

a tálaláshoz:

  • aprított zellerzöld


Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk. A vöröshagymát apróbb, a zellert és a paprikát kicsit nagyobb kockákra, a gyökérzöldségeket karikákra vágjuk. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, passzírozón átnyomjuk, félretesszük.

A felhevített olajon megdinszteljük a vöröshagymát. A tűzről lehúzva meghintjük kevés pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Visszatesszük a tűzre, főzni kezdjük. Közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a zellert, a paprikát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a rozmaringot. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerkeverékkel, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, majd kis lángon a zöldségek puhulásáig főzzük. A tűzről levéve pár percig pihentetjük, eltávolítjuk a rozmaringot, és a levesalapot botmixerrel pürésítjük. A tűzre visszatéve hozzáöntjük a paradicsompürét, újra felforraljuk. Pár percig még rotyogtatjuk, közben ízesítjük, és ha szükséges, vízzel hígítjuk. Zellerzölddel meghintve tálaljuk.