50 perc
Hozzávalók
- 30 dkg rizottórizs
- 15 dkg póréhagyma
- 1 dl fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 dkg vaj
- kb. 1,5 l húsalaplé
- kb. 25 szál sáfrány
- só
- frissen őrölt bors
- 6 dkg parmezán sajt reszelve
- 3 dkg vaj
A tálaláshoz:
- 1/2 csokor friss petrezselyemzöld aprítva
- néhány szál sáfrány
Elkészítés
Az alaplébe morzsoljuk a sáfrányt, majd felmelegítjük. A póréhagymát alaposan megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az összeolvasztott vajon és olívaolajon néhány percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, még néhány percig kevergetjük, majd ráöntjük a bort, és hagyjuk, hogy sisteregve elpárologjon. Ráöntünk 2 merőkanálnyi alaplevet. Amikor azt nagyjából felszívta, gyakori kevergetés mellett, folyamatosan pótoljuk a folyadékot, egészen addig, amíg a rizs „al dente” állagúra nem puhul. Közben, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Végül a sajtot és a vajat is a rizottóhoz vegyítjük. Lefedve néhány percet pihentetjük, majd petrezselyemzölddel és sáfránnyal meghintve tálaljuk.