90, Perc

Hozzávalók

• 500 g liszt
• 250 ml tej
• ½ csomag friss élesztő
• 75 g kristálycukor
• 1 ek. vaníliás cukor
• 1 tojás
• 80 g vaj
• 1 nagy csipet só

A mázhoz:
• 1 tojás sárgája
• 100 ml tej



Elkészítés

A csehországi Mazanec is hasonló recept alapján készül. Oroszországban a húsvéti kalácsot Kulicsnak hívják, amely formájában a Golgota-hegyet szimbolizálja. Olaszországban a Colomba Pasquale, azaz húsvéti galamb arról ismerhető fel, hogy formája békegalambot ábrázol. A briteknél Hot Cross Bun, azaz „forró keresztes zsemle” van, ami nevét a tetején lévő, fehér kereszt formájú dekorációról kapta. Az apró, édes tésztából készült zsemlék mazsolával és fűszerekkel készülnek.

ELTÉRŐ HAGYOMÁNYOK

Több országban a hagyományos húsvéti specialitások élesztős tésztából készülnek. Ezt az alaptésztát nemcsak a kalács, hanem bármilyen más forma elkészítésére is használhatjuk, mint például nyuszi, bárány vagy egy csinos kis kosár.

 

HÚSVÉTI KOSÁR ÉLESZTŐS TÉSZTÁBÓL ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsük fel a tejet langyosra és keverjük el az élesztővel, cukorral és vaníliás cukorral, verjük fel a tojást és adjuk a tejhez. A sót keverjük el a liszttel és azt is adjuk a tejhez. Gyúrjuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat is és dagasszuk simára a tésztát. Terítsük le egy konyharuhával és meleg helyen 45 percig kelesszük. Ezután gyúrjuk át a tésztát és további 15 percig hagyjuk kelni.

 

            

Most készítsük el a kosarat:                                            Sodorjunk belőle egyforma vastagságú
Nyújtsuk ki a tésztát és egy éles késsel vágjunk          rudakat és fonjunk belőle rácsot.
belőle hosszú csíkokat.

            

Formázzunk a rácsból egy kosarat egy szűrő         …a maradékot vágjuk le. Kenjük le a kosarat
segítségével. Hajtsuk a kiálló részeket a széléhez…    a mázzal. Süssük 180 fokon 30 percig.