Kb. 90 perc + idő a pihetetéshez és a kihűléshez

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 100 g sertészsír
  • 1 egész tojás
  • 6 g só
  • 80 ml víz

A töltelékehez:

  • 200 g sertéskaraj felkockázva
  • 100 g “lardo” (olasz típusú) baconszalonna
  • 100 g sertésmáj fekockázva
  • 180 ml tejszín
  • 2 cl konyak
  • 1 g pite fűszerkeverék
  • 20 g pisztáciamag
  • Só, bors

Az extra felkockázatlan húshoz:

  • 150 g bárányfilé
  • 100 g vékony “lardo” (olasz típusú) baconszalonna-szelet
  • 1 egész tojás

Az aszpikhoz:

  • 200 ml hús alaplé
  • 2 cl sherry
  • 4 db zselatinlap


Elkészítés

Morzsolja össze a zsírt a liszttel, majd gyúrja össze a tojással, sóval és vízzel. Fedje le a pitetésztát és pihentesse legalább 2 órán át.

A töltelékhez: pirítsa le a felkockázott sertésmájat a kiolvasztott baconszalonna zsírján, majd öntse turmixgépbe, és adja hozzá a felkockázott karajt.

Öntse a turmixgépbe a tejszínt is, és pürésítsen mindent finomra, majd ízlés szerint adjon hozzá konyakot, sót és borsot. Az apróra vágott pisztáciát adja óvatosan a húsos-tejszínes masszához.

Nyújtsa ki vékonyra a pitetésztát, és helyezze egy kizsírozott vekni vagy terrine alakú formába.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Vágja le a tészta fölösleges széleit, majd bélelje ki a sütőformát a baconszeletekkel és félig töltse meg a húsos-májas-tejszínes masszával.

Enyhén fűszerezze be, utána pirtsa meg a bárányfiléket, majd hosszábban helyezze el őket a sütőformában. Most fedd be ezt a maradék húsos-májas-tejszínes masszával.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Helyezze a vékony baconszalonna-szeleteket a massza tetejére, a tészta széleit pedig kenje meg tojással.

Tegyen rá egy pitefedőt és jól nyomja azt rá. Vágja le a fölösleges széleket, majd helyezzen a pitefedőbe egy (egész) kürtőt.

Díszítse a pitefedőt, kenje le tojással és süsse a pitét 220°C fokon 30 percig.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Hagyja hűlni 10 percen át.

Az aszpik elkészítése: Puhítsa meg a zselatinlapokat jéghideg vízben, majd olvassza fel őket a húsalaplében 65 °C fokon. Ízestse a sherryvel ízlés szerint. A kürtőn keresztül öntse az aszpikot a pitére, és hagyja kihűlni. Ezt követően öntse rá a maradék aszpikot is.

Felszeletelve tálalja a húsos pitét.