Hozzávalók
- 720g sertésszűz
- 2g édeskömény mag
- 40g só
- 40g cukor
- 1db lime
- szőlőmag olaj
- 40g vaj
- 1db édeskömény
- 3db shalott hagyma
- 1ek. liszt
- só
- 0.5dl pernod (vagy más ánizslikőr)
- 1fej hagyma
- 10dkg vaj
- 40dkg carnaroli rizs
- olaj
- 1.5dl fehérbor
- 40dkg cékla
- 3dl céklalé
- 100g mascarpone
- 1db édeskömény
- vaj
Elkészítés
- A lime héját lereszeljük, majd megszórjuk vele és édeskömény magokkal a hússzeleteket. Forró serpenyőben, kevés olajon körbe sütjük.
- A vaj felén megpároljuk a feldarabolt édesköményt és shalott hagymákat. Felöntjük ánizslikőrrel és pár deciliter vízzel, sózzuk. 30 percig lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük és megtartjuk a levet. A megmaradt vajból és lisztből világos rántást készítünk majd az alaplével felengedjük, kiforraljuk. Amennyiben szükséges vízzel hígítjuk, hogy mártás állagú legyen, és után ízesítjük.
- A céklát meghámozzuk, sózzuk, és fóliába csomagolva, 160°C-os sütőben kb. 30 percig sütjük, vagy amíg meg nem puhul. Amikor kihűlt kicsomagoljuk, és apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát finomra vágjuk és vajon megpároljuk. Rátesszük a rizst, addig pirítjuk míg fel nem forrósodik, majd felöntjük a bor felével és tovább pirítjuk folyamatos kevergetés mellett.
- Amikor a bor elpárolgott ismét felöntjük, a bor másik felével és tovább főzzük. Céklalével szakaszosan felöntve, kevergetve főzzük tovább. Sózzuk és vízzel felöntögetve addig főzzük, amíg al dente nem lesz.
- Tálalás előtt felmelegítjük, belekeverjük a mascarponét és a céklakockákat.
- Az édesköményből 4 egyforma kb. 0.5cm vastag szeletet vágunk, a felesleges darabokat belefőzzük a mártás alaplevébe. A szeleteket vajon mindkét oldalon megpirítjuk. A rizottóra tálaljuk.