Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Erdei gombás rizottó

60 perc

Hozzávalók

  • 400 g rizottó rizs
  • 1 l zöldség alaplé
  • 200 ml fehérbor (száraz)
  • 2 db sonkahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. vaj, só ízlés szerint
  • 180 g galambgomba
  • 140 g rókagomba (sárga)
  • 140 g vargányagomba
  • 3 ek. zsálya (finomra vágott, friss)
  • 80 g vaj
  • 140 g parmezán sajt (durvára reszelt)
  • 3 ek. olívaolaj


Elkészítés

A megtisztított gombákat egyforma méretűre vágjuk, sózzuk és egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk. Az alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.

Egy vastag falú edényben evőkanálnyi vajat két evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított sonkahagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne. Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.

Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és megállás nélkül keverjük. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy.

Ezen a ponton adjuk hozzá a gombát és a zöldfűszert a rizshez. Végül hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.