Sütőzacskóban sült, sáfrányos-narancsos csirke burgonyasalátával

1 óra 45 perc

Hozzávalók

  • 1 egész csirke (kb. 1,3 kg-os)
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 kisebb narancs
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 teáskanál sáfránysó
  • őrölt bors

A salátához:

  • 80 dkg apróbb szemű krumpli
  • 4 szál újhagyma
  • 5 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál porcukor
  • őrölt fekete bors


Elkészítés

A csirkét kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A hasüregét megszórjuk kakukkfűvel, majoránnával. Beletesszük az egyik megpucolt, gerezdjeire szedett narancsot, a vajat, a negyedelt vöröshagymát és a fokhagymát. Kívülről a bőrét meghintjük a sáfrányos sóval, és a húst nagyobb méretű sütőzacskóba csúsztatjuk. Mellé tesszük a másik, felszeletelt narancsot, a zacskó száját bekötjük, és sütőedénybe helyezzük. Néhány helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ne feszítse szét sütés közben. 180 fokra melegített, légkeveréses sütőben 1 órát sütjük, majd a zacskót középen felhasítva a csirke bőrét megpirítjuk.

Közben elkészítjük a salátát. A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük és hűlni hagyjuk. Megpucoljuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk. Mélyebb tálban összekeverjük a többi hozzávalóból készített öntetet, és hozzáforgatjuk a zöldségeket.