150 perc
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1/4 csomag sütőpor (2 g)
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál jéghideg víz (elhagyható)
A krémhez:
- 2 dl tej
- 2 dl édes fehérbor
- 1 vaníliarúd
- 3-4 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2-3 púpozott evőkanál étkezési keményítő (kb. 2,5 dkg)
A formákhoz:
- olaj vagy olvasztott vaj
A gyümölcsös réteghez:
- szőlő
- áfonya
A gyümölcszseléhez:
- 1 csomag tortazselé (12 g)
- víz vagy gyümölcslé
- cukor
A díszítéshez:
- 2 dl vörösbor
- 2 dl rozé
- 5 dkg szőlő
- 5 dkg áfonya
- tejszínhab (elhagyható)
- citromfűlevél (elhagyható)
Elkészítés
A tészta hozzávalóiból késes robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát gyúrunk, folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, és kibéleljük velük a zsiradékkal kikent kosárkaformákat. Villával mindet megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (10-12 perc). Pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan kivesszük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáöntjük a tejet, a bort, beletesszük a felhasított vaníliarudat, és kis lángon sűrű krémet főzünk belőle. A vaníliahüvelyt eltávolítjuk, a krémet kihűtjük.
A vörösborhoz adjuk az áfonyát, forralva a felére sűrítjük – ugyanígy járunk el a rozéval és a szőlővel is. Mindkét szirupot leszűrjük, félretesszük.
A kosárkákat 3/4-ükig töltjük a krémmel, majd szőlő- és áfonyaszemeket ültetünk rájuk. A tortazselét a csomagolásán található utasítás szerint elkészítjük, langyosra hűtjük, és megkenjük vele a sütemények tetejét. Tálalásig hűtőben tároljuk, tejszínhabbal, citromfűvel díszítve, a gyümölcsös borszirupokkal meglocsolva kínáljuk.