150 perc

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1/4 csomag sütőpor (2 g)
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál jéghideg víz (elhagyható)

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1 vaníliarúd
  • 3-4 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2-3 púpozott evőkanál étkezési keményítő (kb. 2,5 dkg)

A formákhoz:

  • olaj vagy olvasztott vaj

A gyümölcsös réteghez:

  • szőlő
  • áfonya

A gyümölcszseléhez:

  • 1 csomag tortazselé (12 g)
  • víz vagy gyümölcslé
  • cukor

A díszítéshez:

  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl rozé
  • 5 dkg szőlő
  • 5 dkg áfonya
  • tejszínhab (elhagyható)
  • citromfűlevél (elhagyható)


Elkészítés

A tészta hozzávalóiból késes robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát gyúrunk, folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, és kibéleljük velük a zsiradékkal kikent kosárkaformákat. Villával mindet megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (10-12 perc). Pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan kivesszük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáöntjük a tejet, a bort, beletesszük a felhasított vaníliarudat, és kis lángon sűrű krémet főzünk belőle. A vaníliahüvelyt eltávolítjuk, a krémet kihűtjük.

A vörösborhoz adjuk az áfonyát, forralva a felére sűrítjük – ugyanígy járunk el a rozéval és a szőlővel is. Mindkét szirupot leszűrjük, félretesszük.

A kosárkákat 3/4-ükig töltjük a krémmel, majd szőlő- és áfonyaszemeket ültetünk rájuk. A tortazselét a csomagolásán található utasítás szerint elkészítjük, langyosra hűtjük, és megkenjük vele a sütemények tetejét. Tálalásig hűtőben tároljuk, tejszínhabbal, citromfűvel díszítve, a gyümölcsös borszirupokkal meglocsolva kínáljuk.