45 perc

Hozzávalók

  • 3 ek. mazsola
  • 1 zellerszár
  • 10 levél bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. olívaolaj
  • 50 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
  • 80 dkg konyhakész tintahal
  • 2 ek. zsemlemorzsa
  • 3 dkg fenyőmag
  • 2 ek. parmezán sajt
  • 1 ek. citromlé
  • 1 tojás
  • 10 dkg fekete olívabogyó (magozott)
  • 1 dl fehérbor


Elkészítés

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A mazsolát megmossuk, vízbe áztatjuk. A zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A bazsalikomot és a petrezselymet leöblítjük, külön-külön apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
  2. Felforrósítunk 3 ek. olívaolajat, kevergetve megkapatjuk rajta a zellert, 2 gerezd fokhagymát, a bazsalikomot. Hozzáöntjük a paradicsomot, kissé szétnyomkodjuk. Kevergetve, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Nem baj, ha kissé besűrűsödik.
  3. Közben a tintahalat megmossuk, csápjait levágjuk, felaprítjuk, és 2 ek. olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát, és félrehúzzuk.
  4. A mazsolát lecsepegtetjük, a fenyőmaggal együtt összevagdaljuk, és összekeverjük a tintahalas keverékkel. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet, a sajtot, a citromlevet, a tojást, és sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a masszával kétharmadig megtöltjük a tintahal testét. A nyílást fogvájóval összetűzzük.
  5. A paradicsomos mártást sózzuk, borsozzuk, belefektetjük a tintahalakat. Belerakjuk az olívabogyókat, a fehérbort, és lefedve, lassú tűzön 40 percig főzzük.

 

 

BORAJÁNLÓ:

Légli Blanc

A Légli Blanc 2016 a megszokott és megszeretett olaszrizling bázisú balatoni fehérbor: 67% olaszrizling adja meg a karakterét, amelyet érettebb sauvignon blanc frissít, fűszerez. Frissítő, száraz és könnyed, vibráló, finoman fanyar.