45 perc
Hozzávalók
- 3 ek. mazsola
- 1 zellerszár
- 10 levél bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 ek. olívaolaj
- 50 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
- 80 dkg konyhakész tintahal
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 3 dkg fenyőmag
- 2 ek. parmezán sajt
- 1 ek. citromlé
- 1 tojás
- 10 dkg fekete olívabogyó (magozott)
- 1 dl fehérbor
Elkészítés
ELKÉSZÍTÉS:
- A mazsolát megmossuk, vízbe áztatjuk. A zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A bazsalikomot és a petrezselymet leöblítjük, külön-külön apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk.
- Felforrósítunk 3 ek. olívaolajat, kevergetve megkapatjuk rajta a zellert, 2 gerezd fokhagymát, a bazsalikomot. Hozzáöntjük a paradicsomot, kissé szétnyomkodjuk. Kevergetve, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük. Nem baj, ha kissé besűrűsödik.
- Közben a tintahalat megmossuk, csápjait levágjuk, felaprítjuk, és 2 ek. olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát, és félrehúzzuk.
- A mazsolát lecsepegtetjük, a fenyőmaggal együtt összevagdaljuk, és összekeverjük a tintahalas keverékkel. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a petrezselymet, a sajtot, a citromlevet, a tojást, és sóval, borssal ízesítjük. Ezzel a masszával kétharmadig megtöltjük a tintahal testét. A nyílást fogvájóval összetűzzük.
- A paradicsomos mártást sózzuk, borsozzuk, belefektetjük a tintahalakat. Belerakjuk az olívabogyókat, a fehérbort, és lefedve, lassú tűzön 40 percig főzzük.
BORAJÁNLÓ:
Légli Blanc
A Légli Blanc 2016 a megszokott és megszeretett olaszrizling bázisú balatoni fehérbor: 67% olaszrizling adja meg a karakterét, amelyet érettebb sauvignon blanc frissít, fűszerez. Frissítő, száraz és könnyed, vibráló, finoman fanyar.