Kb. 4 óra

Hozzávalók

  • 1 liba, főzésre kész állapotban (kb. 5 kg)
  • 3 alma
  • 2 vöröshagyma
  • 100 g szelídgesztenye
  • 100 g dió
  • majoranna
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 sárgarépa
  • Só, bors


Elkészítés

Mindenekelőtt alaposan mosd át a libát kívül- és belül egyaránt, majd törölgesd át konyhai törlőkendővel. Ezután először a tölteléket kell elkészítened: ehhez hámozd meg a hagymákat, negyedeld fel az almákat, és távolítsd el a csutkájukat. Ezek után kockázd fel őket. Keverd össze a fentieket a dióval, a gesztenyével és a majorannával.

Következőleg ízesitsd a libát sóval és borssal, majd kanalazd a tölteléket a belsejébe – vigyázz, hogy ne tölts túl sok tölteléket bele, másképpen sütés közben kiszakadhat a hús. Kösd össze a lábait konyhai kötözővel.

Ezek után futtasd végig a kötözőt a lábakon, a törzsön, majd fordítsd meg az egészet, húzd át a mellrészen és a szárnyakon át is, így biztosítva a hús biztos tartását sütés közben. A liba összekötözése azért szükséges, hogy ne úszkűljon a saját zsírjában, és ezáltal ne szívjon be túl sokat belőle.

Vágd apróra a póréhagymát és a sárgarépákat, majd helyezd a maradék töltelékkel együtt egy tepsibe őket, erre helyezd a libát.

Tekerd 190 fokra a sütőt és süsd úgy három-három és fél óráig (függően a liba méretétől). Időnként locsold meg a saját főzőlevével. Ha szükséges, adhatsz hozzá egy kis plusz vizet, nehogy odaégjen. Az utolsó 15-20 percben tekerd fel a hőmérsékletet 220 celsius fokra, hogy a hús ezekben percekben aranybarnára és ropogósra sülhessen.