60 perc

Hozzávalók

  • 1,2 kg vaddisznó karaj
  • 3 rozmaring ág
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml portói
  • 50 ml vörösbor ecet
  • 3 babérlevél
  • 300 g meggy
  • 3 hagyma
  • 200 g sült zöldség  (sárgarépa, zeller, póré)
  • 1 tk paradicsompüré
  • 300 ml vörösbor
  • 1,5 l borjúhúsleves
  • 1 babérlevél
  • 2 szegfűszeg
  • 1 tk egész bors
  • 50 g étcsokoládé
  • 75 g hideg vaj
  • cukor
  • olaj
  • só, bors


Elkészítés

A hús: sózzuk meg a húst és forró serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg. Aztán kissé borsozzuk, dörzsöljük be rozmaringgal, zúzott fokhagymával és egy kis olajjal, majd süssük 85°C-on 35 percig, amíg még véres, vagy félig átsütött. (maghőmérséklet 65-70 °C).

A meggy: egy serpenyőben karamellizáljuk meg a cukrot és öntsük fel a portóival. Adjuk hozzá a vörösbor ece­tet és a babérleveleket és hagyjuk, hogy szirupsűrűségűre főjön. Ez alatt vágjuk félbe és magozzuk ki a megy­gyet, majd keverjük össze a sziruppal, forraljuk fel és hagyjuk állni egy kicsit.

A szósz: vágjuk fel a hagymát és zöldségeket dió nagyságú darabokra. Pirítsuk meg kissé egy kevés olajban, adjuk hozzá a cukrot és a paradicsom­pürét és hagyjuk karamellizálódni. Aztán öntsük fel a vörösborral, adjuk hozzá a levest és a fűszereket. Hagyjuk besűrűsödni majd szűrjük át. Végül a forró szószban olvasszuk meg az étcso­koládét és keverjük simára a vajjal. Tálaljuk bátran a vaddisznó bordát a csokoládészósszal és a meggyel.