60 perc
Hozzávalók
- 1,2 kg vaddisznó karaj
- 3 rozmaring ág
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml portói
- 50 ml vörösbor ecet
- 3 babérlevél
- 300 g meggy
- 3 hagyma
- 200 g sült zöldség (sárgarépa, zeller, póré)
- 1 tk paradicsompüré
- 300 ml vörösbor
- 1,5 l borjúhúsleves
- 1 babérlevél
- 2 szegfűszeg
- 1 tk egész bors
- 50 g étcsokoládé
- 75 g hideg vaj
- cukor
- olaj
- só, bors
Elkészítés
A hús: sózzuk meg a húst és forró serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg. Aztán kissé borsozzuk, dörzsöljük be rozmaringgal, zúzott fokhagymával és egy kis olajjal, majd süssük 85°C-on 35 percig, amíg még véres, vagy félig átsütött. (maghőmérséklet 65-70 °C).
A meggy: egy serpenyőben karamellizáljuk meg a cukrot és öntsük fel a portóival. Adjuk hozzá a vörösbor ecetet és a babérleveleket és hagyjuk, hogy szirupsűrűségűre főjön. Ez alatt vágjuk félbe és magozzuk ki a megygyet, majd keverjük össze a sziruppal, forraljuk fel és hagyjuk állni egy kicsit.
A szósz: vágjuk fel a hagymát és zöldségeket dió nagyságú darabokra. Pirítsuk meg kissé egy kevés olajban, adjuk hozzá a cukrot és a paradicsompürét és hagyjuk karamellizálódni. Aztán öntsük fel a vörösborral, adjuk hozzá a levest és a fűszereket. Hagyjuk besűrűsödni majd szűrjük át. Végül a forró szószban olvasszuk meg az étcsokoládét és keverjük simára a vajjal. Tálaljuk bátran a vaddisznó bordát a csokoládészósszal és a meggyel.