Karácsonyi menü – Serpenyőben sült nyelvhal
A vajból 25 dkg-ot lassan elkezdünk melegíteni, figyelve rá nehogy megégjen....
A vajból 25 dkg-ot lassan elkezdünk melegíteni, figyelve rá nehogy megégjen....
A meghámozott burgonyákat sós vízben főzze puhára. Öntse le a főzővizet, és hagyja a gőzben szárazra hűlni, majd pürésítse finomra. Válassza ketté a tojásokat, verje habosra a vajat. Egyenként adja a vajhoz a tojássárgákat, majd adja a vajat és a tojássárgákat a krumplihoz. Keverje a masszához...
Nyitssa fel az osztrigát (a helyes technikát ITT találja!), távolítsa el a puhatestű húsát és vágjon le minden felesleget róla. Tegye az osztrigát egy szűrőbe, majd egy sós, vizes lábosba a szűrővel együtt és így balnsírozza nagyjából 2 percen át. Ezt követően blansírozza a szeletelt zöldségeket,...
A liszteket, a porcukrot, a fűszereket, a sót és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk. A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojást villával elkeverjük. A lisztet, a mézes vajat és a tojást alaposan összedolgozzuk. A tésztát folpakkal letakarva néhány órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra....
A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben felhevített vajon körben kérget pirítunk rá....
BÁRÁNYBORDA Pirítsuk meg a húsok mindkét oldalát magas hőfokon. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk rá a félbevágott fokhagymagerezdeket és a zöldfűszereket. Helyezzük egy hőálló tálba és 80 fokos sütőben 1-1, 5 óra alatt süssük a kívánt állagúra. 60 fokon sütve a hús közepesen (medium)...
A körtét meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, a gyümölcshúst kisebb cikkelyekre/darabokra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük a vajat, karamellizáljuk rajta a cukrot és a mézet. Hozzáforgatjuk a körtét, 1-2 perc alatt roppanósan puhára pároljuk. A kekszeket tányérra sorakoztatjuk, mindre falatnyi sajtot és körtét helyezünk. Mungóbabcsírával díszítve tálaljuk....
Először a csipszet készítjük el. A burgonyát egészen vékonyra szeleteljük, a szeletek mindkét oldalát átkenjük olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket enyhén sózzuk. 200 fokra melegített sütőben ropogósra sütjük, majd hagyjuk kihűlni. 1 evőkanálnyi vajon néhány perc alatt enyhén megpároljuk a 1/2 cm-es szeletekre...
Az alaplébe morzsoljuk a sáfrányt, majd felmelegítjük. A póréhagymát alaposan megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az összeolvasztott vajon és olívaolajon néhány percig dinszteljük. Hozzáadjuk a rizst, még néhány percig kevergetjük, majd ráöntjük a bort, és hagyjuk, hogy sisteregve elpárologjon. Ráöntünk 2 merőkanálnyi alaplevet. Amikor azt nagyjából felszívta,...
Kis tepsit kibélelünk alufóliával, beletesszük az olívaolajjal körbekent paprikákat. Hegyes késsel 2-3 helyen megszurkáljuk, hogy ne robbanjanak szét sütés közben, és grill fokozaton kb. 15 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk. A mártáshoz a tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel alaposan elhabarjuk, és gőz fölött, kézi habverővel krémes,...